Date Range
Date Range
Date Range
W kuchni można mi wszystko! Zdjęcia z San Francisco. Jak robię zdjęcia jedzenia? Bób, kurki i ziemniaczki z jednej patelni. Trochę tego, trochę tego. Fajnie będzie to zjeść z sadzonym jajkie, albo po prostu ot tak. 250 g ugotowanych młodych ziemniaków irga. 1 szklanka ugotowanego, wyłuskanego bobu. 200 g kurek, oczyszczonych. Sól, pieprz do smaku.
GORĄCA KUKURYDZA i ZIMNY BURAK. Słońce, upał, grillowana kukurydza z ziołami a na ochłodę zimne carpaccio z buraka. Grilluj kukurydzę po 2-3 minuty z każdej strony, aż zacznie się przyrumieniać. Wymieszaj masło z natką pietruszki i suszonym czosnkiem. Natrzyj każdą kolbę i posól. Ostudź i pokrój na bardzo cienkie plasterki - najlepiej za pomocą mandoliny.
Czwartek, 20 sierpnia 2015. Warzywne gołąbki z kapusty pekińskiej. Nigdy sama nie zabrałabym się za robienie gołąbków. Ale w tym przypadku była to praca zespołowa i wszystko przebiegło bardzo sprawnie. Przygotowaliśmy bardzo dużo małych gołąbków, zamroziliśmy.
Cała prawda o szparagach - niesamowicie urodziwe, zdrowe i pyszne. Najlepsze są w najprostszej formie - na grzance chleba z parmezanem i pieprzem, zgrillowane z dodatkiem kawałka masła, polane sosem winegret lub z bułką tartą. Nigdy się nie znudzą jak młoda kapusta z koperkiem czy truskawki ze śmietaną, pałaszowane w sezonie wiosenno-letnim. Pistacje, białe wino, szparagi.
Wtorek, 20 września 2016. Zupa krem z dyni, cukinii i pomidorów. Poniedziałek, 1 sierpnia 2016. Czwartek, 9 czerwca 2016. Kurczak pieczony w maślance i curry z ciecierzycą.