Date Range
Date Range
Date Range
How I moved to Poland and survived. Sunday, March 18, 2018. Ok, maybe there is. They are getting more frequent though.
Jeżeli jestem zachwycony, to znaczy, że jestem u Marioli i Tomka, a Jasio gotuje! Moich gospodarzy z Valdepeñas znam, jak mi się wydaje, od zawsze. Oboje, i Mariola i Tomek znani są z niebywałej gościnności. Ileż to ludzi przewinęło się przez ich gościnny dom, ileż to nieudolnych żeglarzy udawało na ich jachcie, że potrafią żeglować. Wszystkich zawsze przyjmowali z równa życzliwością, cierpliwością i dobrym słowem. W cieniu pergoli obrośniętej winem.
Przejechałam pół Polski i tyle samo świata. Spotkałam na swojej drodze wielu fantastycznych ludzi. Niektórzy gdzieś się zagubili po drodze; inni są tuż obok. Chciałabym pokazać mój mały, ale jakże wielki świat. Nie ma takiego drugiego na całym świecie. Niedziela, 4 grudnia 2011. Za oknem cały czas jesienne pejzaże. Przedwczoraj widziałam nawet kwitnące stokrotki. Niedziela, 27 listopada 2011.
Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. Czwartek, 28 listopada 2013. Dziś jechałam do mojej Mamy do szpitala. Szybciutko się go robi, jest smaczny i co najważniejsze - długo utrzymuje świeżość.
Krucha tarta z musem ze świeżych czarnych porzeczek, mascarpone, malinami i borówkami. Czarna porzeczka świeża, zmiksowana, przetarta przez sito i troszkę posłodzona pyszna! Taka porzeczka ma najlepszy aromat i najprawdziwszy jej porzeczkowy smak. Każde jej termiczne przetworzenie już to na pewno zmieni. I właśnie taką postać czarnej porzeczki lubię najbardziej. Można taki porzeczkowy mus wykorzystać, jako sos do lodów czy innych deserów.
w hotelu Sheraton w Warszawie odbyła się degustacja najlepszych włoskich win 2012 roku. Już po raz 4 wydawnictwo Gambero Rosso. Zaprezentowało w Polsce najlepszych winiarzy i ich wyróżnione wina. Polskim partnerem wydarzenia był Magazyn WINO. Przewodnik skierowany jest głównie do profesjonalistów z branży winiarskiej, osób, które doskonale poruszają si.
Dzisiaj przepis na banalne ciastko z owocami. Można powiedzieć, że to taki podstawowy przepis jak na biszkopt, tylko że z dodatkiem tłuszczu dzięki czemu ciasto nie jest takie suche. Dobrze sprawdza się w awaryjnych sytuacjach gdy nie mamy wiele czasu na przygotowanie świeżego, domowego ciasta. 2 łyżeczki proszku do pieczenia.