Date Range
Date Range
Date Range
Najlepsze porady na wszelkie okazje. Niedziela, 10 października 2010. CO ZROBIĆ, ŻEBY MAKOWIEC SIĘ UDAŁ. Zbliżają się święta Bożego Narodzenia wielkim krokiem. Oczywiście wśród wypieków nie może zabraknąć makowca. Jeśli lubimy, żeby makowiec. Miał regularne zwoje, to do pieczenia go wybierzmy ciasto krucho-drożdżowe. Mam jeszcze dwie ważne rady.
Czyli co wiesz o ziołach, przyprawach, owocach i warzywach. Czwartek, 11 lutego 2010. To jedna z najstarszych roślin zielarskich na świecie. Świadczą o tym wykopaliska i zapisy w starych papisusach z XVI w pne. Nazwę tej rośliny można znaleść w mitologii greckiej i pochodzi od imienia greckiej bogini Mintho. Podziemniej kochanki Hadesa, który chcąc ochronić ukochaną przed złością swej żony zaminił ją w pachnącą miętę. Stosowana była jako jeden ze składników specyfików do balsamowania zwłok.
Czyli co wiesz o ziołach, przyprawach, owocach i warzywach. Czwartek, 11 lutego 2010. To jedna z najstarszych roślin zielarskich na świecie. Świadczą o tym wykopaliska i zapisy w starych papisusach z XVI w pne. Nazwę tej rośliny można znaleść w mitologii greckiej i pochodzi od imienia greckiej bogini Mintho. Podziemniej kochanki Hadesa, który chcąc ochronić ukochaną przed złością swej żony zaminił ją w pachnącą miętę. Stosowana była jako jeden ze składników specyfików do balsamowania zwłok.
Moja tygodniowa wyprawa na Gran Canarię - przepiękną wyspę kanaryjską. Tropiki, słońce, palmy, plaża, ocean - po prostu wszystko o czym można tylko pomarzyć! Piątek, 29 maja 2009. No, a my? Czekamy na następne wolne dni i lecimy z powrotem na naszą ukochaną Gran Canarię! Czwartek, 28 maja 2009. Jaskinie, groty i kanaryjskie San Francisco. Na pierwszy rzut poszła góra z jaskiniami, tzw. Środa, 27 maja 2009.
Poniedziałek, 15 sierpnia 2011. Czasami tak się zdarza, że zrobimy potrawę zbyt pikantną. Jest parę sposobów na złagodzenie tej ostrości. Do potrawy dodaj kilka przekrojonych ziemniaków i pogotuj ja trochę na małym ogniu. Jednak nie zostawiaj ich, tylko wyjmij. Skrobia, która jest w ziemniakach wyciągnie nadmiar ostrości. Tak samo postępuj, gdy przesolisz potrawę.